loder

Eksperimenti

Prije više od pedeset godina američki astronauti Neil Armstrong i Edwin ”Buzz” Aldrin postali su prvi ljudi u povijesti koji su kročili na Mjesec. Njihov lunarni modul “Orao” sletio je na Mjesec 20. srpnja 1969. u 18 sati i 18 minuta po srednjeeuropskom vremenu, uz objavu ”Houston, ovdje Baza Mir. Orao je sletio”.

Tek nešto više od šest sati kasnije, Armstrong je zakoračio lijevim stopalom na površinu Mjeseca i obznanio: “Ovo je mali korak za čovjeka, ali veliki iskorak za čovječanstvo”. Ove školske godine za vas smo pripremili repliku svemirskog odjela kakvo su nosili Neil Armstrong i Edwin ”Buzz” Aldrin i još mnogo drugih zanimljivosti vezanih uz Mjesec.

Kako lete rakete i što ih pokreće, koja je veza između rakete i vode saznat ćete u planetariju pomoću našeg eksperimenta prilagođenog za sve uzraste.

Puno puta tijekom života smo gledali u Mjesec. Jeste li se ikad zapitali zašto Mjesec baš tako izgleda. Kako su nastali krateri na površini i što su tamniji dijelovi koje vidimo? Jeste li sigurni da znate koje je Mjesec boje? Odgovore na pitanja saznat ćemo u planetariju i zorno prikazati pomoću eksperimenta za najmlađe.